En az iki bilgisayarın birbirine bağlanması olarak tanımladığımız Ag (network) iki amaca yönelik çalışır. 
  • Farklı cihazlar arası veri paylaşımı.
  • Kaynakların ortak kullanımını ağlamak.

Ağ özellikleri  sayesinde yazıcılar, depolama cihazlarıi, işlemci gücü gibi kaynakların farklı makineler tarafından ortak kullanılabilir.
Protokol adı altında standartlaştırılmış kendine ait kurallar çerçevesinde haberleşme sağlanmaktadır. Buda TCP/IP modeline göre katmanlarda toplanmıştır.
Ev yada ofis ortamında iki tür ağ bağlantısı kullanılır wifi kablosus ag, ethernet kablo bağlantılı ağ.
Kriptografi, kullanıcılar arasında güvenli bir iletişim oluşturmak için gerekli algoritmaları ve protokolleri tasarlayan ve geliştiren bilim dalıdır.
Kriptoanaliz ise kriptografik algoritmaların, varsa açıklarını tespit ederek, onları kırmaya çalışır. Kriptoanaliz ile ilgilenen ve üzerinde araştırmalar yapan iki grup vardır. Birinci grup, algoritmalardaki açıkları ve eksiklikleri tespit ederek, kendilerine çıkar sağlamaya çalışan kişilerden oluşur.İkinci grupta yer alan kimseler ise genellikle bilim adamlarından oluşur ve algoritmaların varsa açıklarını tespit ederek, kimse zarar görmeden bu açıkların giderilmesini sağlarlar.
Monoalfabetik şifrelemede anahtar uzayını artırmak için alfabedeki her bir karakter başka bir karakter ile değiştirilerek şifreleme tablosu oluşturulur. Çözümleme ise bu işlemin tam tersi yapılarak elde edilir. Örnek bir şifreleme tablosu aşağıda verilmiştir.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
M H Z U X I C P O Q A N S B T L D K Y R E J G W F V

Açık metnin “ankara” olması durumunda “MBAMKM” şifrelenmiş metni elde edilir. Çözme işlemi için ise tablodaki alt satırdaki karaktere karşı gelen üst satırdaki karakter kullanılır. Monoalfabetik yöntemi ile 26! = 403.291.461.126.606.000.000.000.000 farklı şifreleme tablosu oluşturulabilir.
Şifreleme algoritmalarının güvenliği kullanılan anahtar veya anahtarların ne kadar güvenli oldukları ile ilgilidir. Bu anahtarların ele geçirilmesi ne kadar zor ise, algoritmalar o kadar güvenlidir denebilir. Şifreleme ve şifre çözme fonksiyonları genelde herkese açıktır. Algoritmanın nasıl çalıştığı açık şekilde herkese sunulur. Şifreleme algoritmalarının güvenliğini artırmak için değişik yöntemler izlenebilir. Askeri uygulamalarda şifreleme algoritmaları gizlenerek, şifreleme algoritmalarının güvenliğinin artırılması hedeflenir. Algoritmanın kendisi, nasıl çalıştığı ve nasıl şifre çözüldüğü gibi hususlar kapalı kutu gibi üçüncü kişilerden saklanarak güvenlik artırılmak sağlanır.
DİJİTAL İMZA Bir metnin kimin tarafından yazıldığını ve içeriğin kendi bilgisi dâhilinde olduğunu kanıtlamak için, metni oluşturan kişi tarafından imzalanması gerekir. Bankacılıkta kullanılan çekler, ticari sözleşmeler, mektuplar ve dilekçeler gibi birçok yasal sorumluluk taşıyan işlemlerde imza atılarak kimlik bilgisi ve metin içeriği doğrulanır. Elektronik ortamda bir mesajın kime ait olduğunu kanıtlamak için bir açık şifreleme algoritması olan dijital imza kullanılır.
Biyometrik Yöntemler Kullanıcı parolalarının kötü niyetli kişiler tarafından farklı birçok yöntem kullanılarak elde edilmesinin yaygınlaşmasıyla alternatif çözüm arayışları hızlandı. Biyometrik yöntemler insanların fizyolojik veya davranışsal özelliklerinin ölçülmesine dayanmaktadır. Web-tabanlı uygulamalar için bir güvenlik sağlama tekniğidir. Güvenlik denince temel olarak anlaşılan gizlilik, mesaj bütünlüğü ve kimlik doğrulamasıdır. SSL kriptografik yöntemler, dijital imzalar, özet fonksiyonlar ve sertifikalar kullanarak güvenliği sağlar.
Gelişen teknoloji güvenlik yöntemlerini artırdığı gibi saldırı yöntemlerinide değiştirmektedir. Bu sebeble yedekli çalışmak önem arz ediyor. Saldırı sonucu maddi kayıplar olabilir ancak çalışma kaybı zaman kaybını getirecek  bu telafisi zor durumlar oluşturacaktır. Data Yedeğinizin olması önlenemez saldırıların en azından zaman ve veri telafisini getirecektir.
Web Hizmetleri